Categorieën
OpenData

Oh, Oh, OpenData

De status van open data in Utrecht is op zijn best erbarmelijk te noemen. Een heel verschil met 2019 waarin het AP de gemeente Utrecht nog als voorbeeld noemde van een transparante stad. In datzelfde jaar rapporteerde de gemeente nog enthousiast over hun opendata (raadsbrief 6205430 van 16 juli 2019 (en bijlage)). Van 3 datasets in 2015 werden er dat jaar maar liefst 600 datasets als open data aangeboden via het Utrechtse dataplatform.

Helaas is er twee jaar later van alle open data initiatieven weinig meer over. De open data bomenkaart is sinds december 2020 niet meer bijgewerkt. De vellijsten  al sinds december 2017 niet meer. Er is wel een bomenkaart via Utrecht.nl te vinden, maar die is alleen als map in te zien en is dus voor externe hergebruikers volstrekt nutteloos en ook nog niet eens actueel. Dit geldt ook voor het cameraregister. De online kaart is prima up-to-date, maar de open datadataset op het Utrechtse dataplatform is al vele maanden niet meer bijgewerkt. Ook het ooit zo populaire evenementen-register werd pas bijgewerkt toen ik er naar vroeg. Eigenlijk is er geen enkele opendatadataset meer die nog reguliere updates krijgt, behalve de door een externe partij geleverde “meldingen openbare ruimte”. Maar die is ‘wegens privacy’ zo uitgekleed dat je daar als externe hergebruiker niets meer aan hebt.

Een tijdje terug vertelde een organisatie tegen mij dat hun subsidieverzoek was afgekeurd. Ik doe graag mijn eigen onderzoek en dus wilde ik in het subsidieregister kijken. Helaas. De laatste update van het subsidieregister is van 30 september 2019. En dat is wel bijzonder want het onderzoek van de Utrechtse rekenkamer noemde in januari 2021 nog de belangrijkheid daarvan (raadsbrief).

Maar het is breder dan alleen het subsidieregister, cameraregister, bomenkaart of evenementenregister. Ook het ooit zo bejubelde openwob.nl waar je full-text door wob-documenten kon zoeken, wordt al heel lang niet meer bijgewerkt. En het openbare register datalekken dat de gemeente in 2019 nog zo belangrijk vond, is ook verdwenen. (archief)

Is dan alles kut met peren? Nee. Om de raadsleden te ondersteunen heeft Utrecht tegenwoordig U-reka, waarmee je in en door raadsdocumenten kan zoek en ook doet Utrecht mee aan het Europese archiefweb. Daarnaast zijn er ook nog opendata-fanaten zoals ik, die zelf hun wegen wel weten te vinden.  Hieronder vier sets van data die mijn eigen trouwe spiders bij elkaar verzamelen.

Mocht je nou zelf ook groot fan zijn van Opendata; ik werk graag samen! Mijn Telegram en email staan open.

Blijft natuurlijk wel de vraag waarom de gemeente in de afgelopen paar jaar zo’n afkeur van Opendata heeft gekregen. Want zeker met de nieuwe Wet Open Overheid die er aan zit te komen, kan de gemeente maar beter wennen aan het openbaren van gegevens. Al denk ik dat daar in Utrecht nog wel flink wat water door de Oudergracht voor moet stromen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.